Din cauza ritmului alert în care trăim, lipsa de somn este o problemă din ce în ce mai gravă, de aceea trebuie sa ne schimbam acest stil de viata. Separat de disconfortul şi de oboseala pe care le simţim după o noapte în care nu ne-am odihnit destul, efectele acestor stări sunt cât se poate de serioase.
Potrivit unui sondaj Gallup, aproximativ 40% dintre americani dorm mai puţin de 7 ore pe noapte (medicii recomadă între 7 şi 9 ore) şi 70 de milioane de americani suferă de tulburări de somn.
In anii 1940 oamenii dormeau în medie 8 ore, acum numărul orelor s-a redus la 6,8 pe noapte.

Efectele şi riscurile pe care le genereaza lipsa de somn.
– Iritabilitate: oboseala ne face să reacţionăm exagerat la evenimente minore, care de altfel nu ar trebui să ne enerveze.
– Dureri de cap: legătura dintre migrene şi lipsa de somn a fost observată de aproape un secol, dar medicii nu ştiu deocamdată cum s-o explice.
– Dificultatea de a învăţa(memora): un studiu realizat pe elevi de liceu a demonstrat că, dacă aceştia începeau cursurile cu jumătate de oră mai târziu, astfel încât să doarmă mai mult, rezultatele la învăţătură erau mai bune.
– Îngrăşarea: persoanele care nu dorm suficient au un dezechilibru hormonal care le provoacă o creştere a poftei de mâncare, în special pentru alimente foarte bogate în calorii.
– Oboseala afectează şi vederea. În cazuri extreme de lipsă de somn pot să apară: vedere tulbure, vedere dublă sau chiar halucinaţii.
– Boli ale inimii: lipsa de somn duce le creşterea tensiunii arteriale şi la o concentraţie mai mare de proteina C-reactivă, care provoacă boli cardiace. Aceste probleme apar la persoane care dorm aproximativ 4 ore pe noapte în loc de 8 ore, cât este necesar si recomandat.
– Reacţii lente: orice decizie devine mai dificilă atunci când nu ne odihnim suficient.
– Slăbirea sistemului imunitar: o singură noapte nedormită slăbeşte sistemul imunitar, iar organismul va fi mai predispus la orice infecţie, chiar şi la cele minore.